Pilot-training: Rollenspellen ontwerpen en begeleiden

Geplaatst op 06-09-2018 |

Datum 06-12-2018 | Hele dag | De Tuunter, Zuidplas

Donderdag 6 december kunnen acht trainers meedoen met een pilot-training: Rollenspellen ontwerpen en begeleiden. Inschrijven voor de pilot-training is vanaf vandaag mogelijk voor een gereduceerd tarief.

Waarom deze training?
Het begeleiden van rollenspellen heb ik al vaak getraind. Meestal als onderdeel van een train-de-trainercursus. Maar in zo'n algemene cursus is onvoldoende tijd om dit echt goed aan te pakken. Daarnaast geeft niet iedere trainer communicatietrainingen, dus is dit onderdeel niet voor iedereen nuttig. Hoog tijd dus om daar een apart product voor te maken.

Een andere reden is dat ik zie dat er veel 'aangerommeld' wordt met rollenspellen. Het is geen wonder dat deelnemers vaak een hekel hebben aan rollenspellen! Rollenspellen kunnen fantastisch werken, maar alleen als ze op de juiste manier voor het juiste doel worden ingezet. Anders werken ze zelfs averechts op het leerresultaat van jouw training. Dit is wat ik veel mis zie gaan:
  • Het rollenspel wordt bewaard tot het einde van de training. De rest van de dag wordt er niet geoefend.
  • Het te oefenen gedrag is onduidelijk en bestaat uit heel veel deelvaardigheden die nog niet geoefend zijn.
  • De feedback wordt niet goed gegeven en niet goed begeleid door de trainer.
  • De deelnemer krijgt geen herkansing en gaat met een faalervaring naar huis.
Meer voorbeelden vind je op op de website. Daar kun je ook lezen hoe dit beter kan.

En - ere wie ere toekomt - Karin de Galan heeft mij met haar boek "zo werken rollenspelen echt" een geweldige dienst bewezen door wat belangrijk is bij rollenspellen zo duidelijk en methodisch te beschrijven. Daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van, naast de kennis en ervaring die ik op andere manieren verzameld heb.

Samenwerking met Frits van Oostenbruggen
Deze pilot geef ik samen met collega Frits van Oostenbruggen. Een deskundige en sympathieke trainingsacteur en trainer met wie ik vaker samengewerkt heb. Samen gaan we hier een mooie training van maken.

Waarom een pilot?
Het is de eerste keer dat wij deze training als een los product aanbieden via open inschrijving. We willen graag ontdekken welke vorm en inhoud passend zijn voor jullie. Dat werkt het beste door de training een keer uit te voeren. We kunnen dan leren van jullie feedback. Maar maak je geen zorgen: ook de eerste editie gaat een goed product worden. Omdat dit een pilot is, kun je meedoen met een flinke korting.